Waarom leven vrouwen langer dan mannen?

Waarom leven vrouwen langer dan mannen?

vrouwen ouder dan mannenHet is niet alleen algemeen bekend maar zelfs statistisch bewezen dat mannen minder lang leven dan vrouwen.

Of deze oorzaak ligt bij de genen, de levensstijl of andere oorzaken is niet bekend.

In dit artikel bespreken we theorieën waardoor het verschil zou kunnen komen, hoe oud we worden en het verzekeren voor de dood. Lees het nu!

Theorieën

  1. De hormoonhuishouding van de vrouw. Waar mannen door moeder natuur zijn voorzien van een dosis testosteron moeten vrouwen het doen met het hormoon oestrogeen. Een niet bewezen theorie is dat dit hormoon het vrouwelijke lichaam in betere conditie zou houden.
  2. Mannen hebben een stressvoller leven. Hoewel ook vrouwen sinds de laatste tientallen jaren steeds meer aan het werk zijn is de man over het geheel genomen toch de kostwinnaar. Het zijn van de kostwinnaar brengt stress met zich mee wat op termijn weer zou lijden tot eerder komen te overlijden.
  3. Mannen hebben fysieke en risicovolle beroepen ten opzichte van de vrouw. Opnieuw kijkend naar werk is het zo dat vrouwen over het algemeen minder fysieke en minder risicovollere banen bezetten. Wetenschappelijk bewezen is dat zwaar lichamelijk werk vaak lijdt tot een eerdere leeftijd van overlijden. Risicovolle banen zoals in de bouw of in het leger maken de gemiddelde leeftijd van mannen er niet hoger op.

 

Hoe oud worden we eigenlijk?

Vanaf de 19de eeuw zijn er statistieken bijgehouden van het overlijden van mensen. Waar mensen rond 1880 gemiddeld niet ouder werden dan 50 wordt de gemiddelde Nederlandse vrouw tegenwoordig gemiddeld 83.

De man legt het spreekwoordelijke loodje op een gemiddelde leeftijd van  ongeveer 79 jaar. Hoe deze verhouding er in de toekomst uit zal komen te zien is lastig te zeggen. Medische ontwikkelingen en technologische innovaties volgen elkaar in sneltreinvaart op waardoor we er per decennium gemiddeld 3% op vooruit zouden kunnen gaan. Dit was de afgelopen 10 jaar ook al het geval. Zouden we deze lijn doortrekken dan komt dit er ongeveer zo uit te zien:

 

Jaar

 

Gemiddelde levensverwachting

2024

83

2034

85

2044

88

2094

102

 

Verzekeren voor de dood?

Dood gaan we allemaal een keer, dat is een wetenschap. En als het dan zover is zullen onze nabestaanden afscheid willen nemen door middel van een uitvaart.

Bijna driekwart van alle Nederlandse huishoudens beschikt over een lopende uitvaartverzekering. Voordeel van verzekeren van je uitvaart is dat je nabestaanden niet in de financiële penarie terechtkomen.

Verder zijn er overlijdensrisicoverzekeringen die ervoor zorgen dat (een deel van) je loon wordt doorbetaald aan je nabestaanden. Ook een levensverzekering is een verzekering die in dat straatje thuishoort. Mocht je komen te overlijden dan ontvangen je nabestaanden eenmalig een som geld.

Kortom: Verzekeren voor de dood kan, maar heeft geen voordelen voor jou, alleen voor je nabestaanden. Aangezien vrouwen gemiddeld langer leven zou het als man wel zo chique zijn om ten minste een van bovenstaande verzekeringen af te sluiten…

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram