Autoverzekering: Mannen betalen meer?

Autoverzekering: Mannen betalen meer?

Chagrijnige man vrachtwagenMannen en auto’s, onafscheidelijk als zee en het strand. De snelheid, het uiterlijk, de adrenaline en zo kunnen we nog wel even doorgaan.  Dat mannen meer met auto’s hebben dan vrouwen is wel duidelijk, maar dat verzekeraars daarop inspelen is vrij nieuw. Opvallend is dat de verzekeringen exclusief voor vrouwen ook stukken goedkoper zijn.

De verzekeringen, waar alleen vrouwen gebruik van kunnen maken, blijken razend populair.

Autoverzekeringen soorten

Iedereen die in Nederland gebruik wil maken van de openbare weg is verplicht zijn auto te verzekeren. Het is zelfs strafbaar als je met een onverzekerde auto rondrijdt. De reden hiervoor is dat indien je bij een ongeluk betrokken bent, in ieder geval de andere partij(en) verzekerd is/zijn. De “minste” verzekering is WA, wat inhoudt dat de schade bij een mogelijke tegenpartij gedekt is. WA beperkt casco houdt in dat de schade bij andere is gedekt, maar ook schade aan het eigen voertuig zoals kapotte ruiten, brand en diefstal. Bij een allrisk autoverzekering vallen dezelfde zaken als bij WA+ (beperkt casco) aangevuld door onder andere schade aan het eigen voertuig door een botsing, technisch falen en vandalisme.

Man vs. Vrouw in de auto

Dan terug naar onze vraag: Waarom zijn mannen duurder uit bij het verzekeren? De hoogte van de premie van je verzekering hangt af van hoe groot de kans is op een bepaalde schade (hoogte in €). Hoe groot de kans op schade is hangt af van het aantal schadevrije jaren, de leeftijd van de bestuurder, waar je woont en hoeveel kilometers je rijdt. Zonder de kans op schade meegerekend zou de volgende stelregel gelden: “Hoe hoger de cataloguswaarde van je auto, hoe hoger je premie”.

Buiten bovenstaande factoren is natuurlijk het rijgedrag van belang. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat vrouwen “beter” rijden dan mannen. Dit komt met name omdat ze geconcentreerder rijden. Uitgaande van dezelfde auto, dezelfde ervaring en dezelfde postcode houdt dit in dat verzekeraars per saldo minder hoeven uit te keren aan vrouwelijke bestuurders. Dit zien wij dan ook als reden waarom er verzekeraars zijn die het aandurven om een vrouwenverzekering aan te bieden en de premie lager in te steken.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram