Winterbanden: wat je moet en wil weten!

Winterbanden: wat je moet en wil weten!

winterbanden onlineDe zomer loopt op z’n eind. En hoe goed de zomer ook was; de winter zal er niet voor onder doen. Moet je dagelijks naar je werk? Met de auto? Dan zijn winterbanden écht een must-have. Want nee, het is geen marketingtrucje: het verschil tussen zomerbanden en winterbanden is werkelijk heel groot.

Hoe het werkt?

Rubber wordt hard wanneer de temperaturen dalen aan het einde van het jaar. Een hardere band op de weg betekent minder grip. En minder grip betekent meer slipgevaar. Daarom zijn er winterbanden. Winterbanden zijn gemaakt van zachter rubber en hebben daarom meer grip wanneer de temperatuur daalt. Bovendien kan het profiel van een winterband beter grip krijgen op een glad of besneeuwd wegdek. Het profiel van een winterband moet minimaal 4 mm zijn, in tegenstelling tot de 1,6 mm voor een zomerband.

tekenIn sommige landen zijn winterbanden tijdens de winter verplicht. In Nederland niet, al zijn ze wel echt aan te raden, zeker wanneer je veel kilometer aflegt. Winterbanden werpen hun vruchten af wanneer temperaturen beneden de 7 graden komen. Je kunt goede winterbanden in Europa herkennen aan sneeuwvlok-symbooltje. Banden met zo’n symbool zijn getest voor Nederlandse wegen.

Veiliger rijden voor dezelfde prijs

Winterbanden zijn over het algemeen niet duurder dan zomerbanden, en wie de hele winter op winterbanden rijdt, voorkomt dat zijn zomerbanden hard slijten. Uiteindelijk heb je daarom als winterbandengebruikers alleen de kosten voor het omleggen van de banden, twee keer per jaar. Je bespaart jezelf er een hoop geslip en gevaar mee, en voorkomt dat je no-claim op je auto verzekering verliest wanneer het geslip brokken oplevert. Wij zeggen dus: allemaal aan de winterbanden!

Afbeelding bron: ANWB

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram