De terugkeer van de Vinyl

record store day

De terugkeer van de Vinyl

vinyl platenWanneer je het vraagt aan de Vinyl collector, ook in deze tijd van blu-ray home cinema sets,  krijg je vele mogelijke antwoorden waarom zij nog steeds graag naar deze format luisteren. Een ding dat zeker is, welke reden de verzamelaars ook geven, de populariteit is de laatste jaren flink gestegen.

Hoewel in 2012 de muziekverkoop in Nederland flink is gedaald , alsmede door de opkomst van het streamen,  is het verassend om te zien dat de verkoop van elpees ten opzichte van 2011 met 15% is gestegen

Veel van de huidige elpee  fans zijn gemiddeld wat ouder dan de ipod-generatie van nu, en hebben vaak hun collectie vanuit het grammofoon tijdperk behouden, maar er is ook een groep die een stuk jonger is en pas later ging luisteren naar deze terugkomende nostalgie.

Degenen die later dan de mid-80’s werden geboren, en opzoek zijn naar oude nummers, zijn hoogstwaarschijnlijk op gegroeid met cassettes, CD’s en, de wat meer recentelijke, mp3. Sommige van deze generatie werden op jonge leeftijd, vaak doordat ouders hun oude collectie afspeelden, geïntroduceerd met dit medium, terwijl anderen het ontdekten via andere wegen, of het nu via vrienden, werk of gewoon puur toeval was.teufel audio

Een reden van deze flinke stijging is onder andere te danken aan de internationale feestdag: Record Store Day. Deze dag is speciaal gericht omtrent de vinyl, niet alleen worden hier nog exclusieve vinyls verkocht, tevens staat deze dag in het teken van de liefde voor deze nostalgie.

De vinyl verkoop in Nederland gaat in percentage gelijk op met die van Groot-Brittannië, waar in 2012 de verkoop van vinyls 389.000 was.

Ondanks alle ontwikkelingen is niet te zeggen waar de grammofoonspelers en vinyls, waarvan de basis al werd gelegd in de jaren 1870, heen zullen gaan in de toekomst. record store dayTechnologie veranderd snel,  door bijvoorbeeld draadloze speakers ben je als consument door het gemak geneigd erin mee te gaan. Maar toch, met een verkoop die stijgt en daalt en de opkomst van andere media , die vaak ook makkelijker in gebruik is, is de vinyl er nog steeds en neemt het weer in populariteit toe.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram